2019-06-27 09:09:25• hírek • Bede Emőke

Döntött a Helyi Tanács: megújulhat a Kossuth-kert kerítése is

A Helyi Tanács csütörtök délutáni ülésén több fontos kérdésben is döntés született, melyek közül mindenképp kiemelkedik a Kossuth-kert kerítésének felújítását megcélzó projekt.

A Kossuth-kert létesítése kétségtelenül Kiss Gedeon szatmári főkapitány nevéhez fűződik, kinek emlékét egy szobor is őrzi a parkban. Muhi Sándor városismertetőjéből kiderül, a kert egy Heim nevű budapesti műkertész tervei alapján épült a XIX. század utolsó éveiben. A helyén eredetileg egy téglavető hely volt, ennek posványos gödreit egyszer fel kellett tölteni, s csak utána lehetett elindulni a megvalósítás útján. Ma már kevesen tudják, de annak idején a Kossuth-kert saját öntözőrendszerrel, két teremmel rendelkező kioszkkal, faiskolateleppel, kisebb állatkerttel és a jelenleginél sokkal díszesebb kapuval is rendelkezett. Mostanra már csak az egykori gőzfürdő épülete maradt meg, melyet 2007-re egy európai uniós pályázat révén sikerült felújítani, s azóta új rendeltetést is találtak neki.


Nem csoda hát, hogy a Kossuth-kert több generáció kedvenc időtöltési helye volt megannyi éven-évtizeden át. Az utóbbi időben azonban állapota igencsak leromlott, sürgős közbelépést igényelt. A park segélykiáltására most érkezett válasz, a helyi önkormányzat ugyanis az idei költségvetésben egy komoly szeletet különített el a terület rehabilitációjára. A repedezett betonjárdákat már korszerű térköves felület váltotta fel, de a projekt tartalmazza a kültéri bútorzat, azaz padok cseréjét is.


Ahhoz azonban, hogy a felújítás teljes legyen, az igencsak leromlott állapotú kerítés is cserére szorul. Ennek okán a csütörtöki tanácsülésen az asztalra került a parkot körülvevő kerítés Traian sugárúti és Állomás utcai szakaszának felújítási dokumentációja, illetve az ehhez tartozó műszaki és gazdasági mutatók is. A polgármesteri hivatal honlapján is elérhető indoklás szerint a beruházás célja, hogy biztonságosabbá tegyék a Kossuth-kertet, illetve modern és esztétikus megjelentést kölcsönözzenek az egész területnek, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a park ne csak szabadidős térként, de a különféle kulturális rendezvények helyszíneként is bátran szolgálhasson.


Mivel igencsak örvendetes és régóta esedékes beruházásról van szó, így Helyi Tanás tagjai egyöntetűen fogadták el a dokumentációt, így Szatmárnémeti egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy a Kossuth-kert megújult, a 21. század elvárásainak megfelelő arculatot öltsön.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: